Nieuws

Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

Langer Thuis; de corporatie helpt de oudere huurder

Huurders van 65 jaar en ouder willen net als woningeigenaren het liefst oud worden in hun eigen huis. Maar wat is ervoor nodig om huurwoningen levensloopbestendig te maken? En is de huurder zich wel bewust van de keuzes die hij heeft? Woningcorporaties Welbions en Domijn startte het pilotproject Lang zult u wonen, voor huurders. De twee woningcorporaties werkten daarvoor vanuit het platform WoOn Twente samen met adviesorganisatie Lang zult u wonen. Het project is zo succesvol dat de corporaties er een structureel vervolg aan geven. (31-07-2017 09:00)

Zorgboerderij als inspiratiebron voor dementiezorg

Zorgboerderijen kunnen een positieve invloed hebben op mensen met dementie. Er zijn aanwijzingen dat ze ervoor zorgen dat mensen meer bewegen, meer sociale contacten hebben, vaker buiten zijn, een gevarieerd dagprogramma hebben en goed eten en drinken. De elementen die daaraan bijdragen zoals het helpen verzorgen van dieren, zelfstandig naar buiten gaan, gezamenlijk koken of helpen tuinieren, kunnen ook worden toegepast in andere zorgomgevingen voor mensen met dementie. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en Maastricht University. (27-07-2017)

Veilige toegang tot de (zorg)woning

Veel ouderen maken gebruik van een sleutelkluisje zodat thuiszorgmedewerkers zelf bij hen thuis naar binnen kunnen. Eerder dit jaar werd bekend gemaakt dat jaarlijks honderden huishoudens het slachtoffer worden van een inbraak, doordat het sleutelkluisje bij de voordeur wordt gekraakt. Vilans en het CCV (het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) hebben onderzoek gedaan naar de veiligheid van sleutelkluisjes en naar mogelijke alternatieven zoals een elektronisch slot met app. (20-07-2017)

Nieuwe handreiking voor lokale aanpak van eenzaamheid

Voor iedereen die in zijn gemeente eenzaamheid wil aanpakken, is er nu de handreiking Lokale aanpak van eenzaamheid. Een handig instrument dat inzicht geeft in de problematiek van eenzaamheid, nut en noodzaak van samenwerking, een stappenplan en tips om lokale samenwerking tot een succes te maken. (19-07-2017)

TOOS helpt ouderen nadenken over langer thuis wonen

TOOS staat voor: Technologie voor Ouderen Om de hoek verkrijgbaar Slim! Het is een klein ‘technologiehuisje’ dat ad hoc ingezet kan worden om bij ouderen en professionals zoals de wijkteams, de bekendheid met eenvoudige technologie voor thuis te vergroten. Het huisje is gemakkelijk te vervoeren. Het bevat voorzieningen als een robotstofzuiger, raamopener, rookmelder, postopvanger, deurbel met flitslicht. TOOS laat ouderen de technologie zien en proberen en zo wordt meteen het gesprek over wonen op gang gebracht. (18-07-2017)

RSS Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg